החגים בפתח ואיתם כצפוי, עולה המתח. בחייה של משפחה ישראלית ממוצעת תקופת חגי תשרי הנו פרק זמן קצר ואינטנסיבי הכולל בתוכו לרוב חופש משמעותי מהעבודה, פעילויות שונות ומגוונות, זמן עם המשפחה והמון המון אוכל.
רובנו מארחים או מתארחים, וכך נוצר לו מין לוח חשבון דימיוני שכזה (או אמיתי) שבו הסבתות מנהלות רישום מדוקדק היכן היינו בשנה שעברה. בסופו של יום שיטת ה"לסירוגין" לרוב עובדת (למעט פעמים שהיינו בחו"ל, פסחנו על חג או שהיינו בעצמנו המארחים ) ואז מתחיל המשא ומתן על סדר הדברים. ככה מתנהל לו מעגל החגים משנה לשנה מראש השנה לסוכות, לפסח לשבועות וחוזר חלילה. אך מה קורה כאשר נפרדים? מה קורה כאשר המשפחה שהייתה רגילה לנוע כיחידה אחת מדודה אסתר לסבתא רחל, מתפצלת? מה קורה כאשר בצד אחד יש מסורת ארוכת שנים למשל של בניית סוכת על חלל מיוחדת לילדים ובצד השני סבא וסבתא נוסעים באופן קבוע לנופש ביוון?
מרבית הסכמי הגירושין קובעים באופן שרירותי ודי סטנדרטי לוח חגים בו החלוקה היא שיוויונית כך שבכל שנה מחליפים לסירוגין את החגים המשמעותיים. בתהליך הגישור ניתן במידת הצורך לרדת לרזולוציה אחרת אשר שמה את הילדים במרכז ולבנות לוח חגים אשר תואם את המציאות המשפחתית האמיתית. כך למשל, באחד הגישורים, בדיוק מהסיבות שצויינו, בנינו עם הזוג, בזריזות ויעילות לוח חגים אחר, התואם את הרצון של ההורים ומכבד את המסורות של כל משפחה, למרות שלא היה שיוויוני.
"אמא, הפעם אנחנו עם אבא או איתך?"
רבות נאמר ונכתב על החשיבות עבור הילדים של ידיעה מראש והכנה היכן הם נמצאים. הדבר נכון כמובן לתכנית ההורות השוטפת הכוללות לרוב ימים וסופי שבוע קבועים עם כל אחד מהצדדים. אך הדבר נכון באותה המידה גם לגבי החגים. מציאות של גירושין במיוחד כאשר הפרידה טרייה והילדים צעירים, היא מורכבת לילדים. אחד המפתחות העיקריים לייצר עבורם שקט נפשי, היא היכולת לצפות את העתיד.
מייד יתקוממו הספונטניים ויאמרו שחשוב לילדים לסגל יכולת להתמודד עם שינויים, נכון מאוד! אך סמכו עליי, הם עושים זאת! גירושין הינם שינוי מספיק גדול עבורם, ולכן עלינו לשאוף לחסוך מהם שינויים או מתח ידועים מראש. בנוסף לכך, לעיתים ילדים יימנעו מלדבר על הבילבול, המתח או הגעגוע עם ההורים מתוך חשש שהם יכבידו, ואנחנו, בתור מבוגרים אחראיים צריכים להיות ערים ורגישים לכך ולתת לכך מענה.
אז מה עושים?
ראשית, מדברים על זה ומחליטים. אבא ואמא משוחחים ומבינים איך לוח החגים נראה השנה והאם יש שינויים נדרשים באופן מיוחד. אמא נוסעת לחו"ל עם אחותה, ואבא צריך לעבוד או סבתא רחל פשוט איננה….
אחרי שמחליטים (מוטב לעשות זאת במהלך אוגוסט) בונים טבלה ידידותית למשתמש שבה ניתן לרשום לילדים מתי יש להם חופש, היכן הם נמצאים בכל עת ומוסיפים פעילויות ידועות מראש במידה וישן כאלה. מסבירים לילדים את הכתוב ותולים על המקרר.
ומה קורה שהחג מתנגש עם הסופ"ש שלי? האופציה הטובה ביותר היא כמובן לדבר ולראות מה ניתן לשנות. בהעדר רצון/יכולת. אס לוקח קינג.. חג לוקח סופ"ש.
אז בשם הסדר הטוב ועל מנת להפוך את החוויה לנעימה, מצורף לוח חגים לשנה הנוכחית אותו ניתן להוריד להדפיס ולתלות על המקרר.
חגים שמחים ובהצלחה!
להורדת הלוח לחצו
מאת: עמית גרופי- עובד סוציאלי קליני ומגשר משפחתי
Comments